Stadig flere som skaffer seg hund velger en liten hund på mellom 3 og 10 kilo. Spesielt de som bor i små leiligheter synes dette er mest praktisk, grunnet plassen. Noen tenker også at en liten hund ikke krever like mye som en stor, men er dette riktig?

Før du skaffer deg et kjæledyr er det viktig å tenke deg nøye om. Er dette ansvaret noe du har tid og muligheter til? Deretter er det å finne ut hvilken rase du ønsker deg. Har du litt liten plass hjemme er det en fordel med en litt mindre hund. Disse er i tillegg enklere å transportere, i tillegg til at kostnader til mat og utstyr er langt lavere. Derimot finnes det noen utfordringer knyttet til små hunderaser. Disse dyrene er ofte avlet frem av mennesker for å imøtekomme dagens preferanser, og derfor har de også ofte enkelte helseutfordringer og nyfødte er mer sårbare. I tillegg er de vanskeligere å dressere, kan støye mye og er ofte hyperaktive. En annen ting med små hunderaser er at de ofte er langt dyrere å gå til anskaffelse av en de litt større, men om dette står høyt på ønskelisten kan man selvfølgelig ta opp et kortsiktig lån hos centum, slik at drømmen går i oppfyllelse.

Av de mest populære små hunderasene kan vi nevne chihuahua, malteser, bostonterrier, mops, bichon frisé og Pomerian.

Hensyn å ta når det kommer til små hunderaser

Mer utsatt for temperaturendringer

Små hunderaser er spesielt sårbare når det kommer til kulde. De har lav kroppsvekt og liten fettprosent, noe som gjør at de ikke klarer å regulere temperaturen like godt som større hunder. Derfor bør de ikke oppholde seg lenge ute i vinterkulden, og de bør få på seg en genser eller lignende for å holde varmen.

De trenger mer kalorier

Små hunder forbrenner mer energi. Derfor trenger de også flere kalorier i forhold til kroppen, sammenlignet med større hunder. Pass på at du kjøper fôr tilpasset den utvalgte rasen.

Regelmessig tannrens

Det er ekstremt viktig at små hunderaser får grundig tannrens en gang i året, da tennene deres svekkes raskere. Dette gjelder spesielt for pekingeser og chihuahua.

Små hunder lider oftere av hjerteproblemer

Over halvparten av små hunder vil på et tidspunkt utvikle en form for hjertelidelser. Derfor er det viktig å følge med på de, spesielt etter tiårsalder. Merker du at hunden peser mer enn normalt eller blir uforholdsmessig sliten av vanlige aktiviteter, må du raskt kontakte veterinæren.

Små hunder bjeffer mye og er aktive

Når vi tenker på små hunder tenker vi ofte mye støy og et enormt aktivitetsnivå. Dette er derimot noe som kommer på grunn av liten grad av opptrening fra eieren. Så lenge de får samme strukturerte dressur fra de er valper, slik større hunder får, vil også disse hundene kunne oppføre seg eksemplarisk. Dessverre er det nok slik at eiere av små hunder tar litt lettere på dette, da de på mange måter er lettere å håndtere, men det er vel så viktig at også disse får grundig opptrening.