Hunder er fantastiske til å vise kjærlighet og lojalitet, og de er virkelig menneskets beste venn. Men det er ikke alltid like lett å forstå hva hunden din prøver å fortelle deg. Hundens kroppsspråk er komplekst, men ved å lære deg noen grunnleggende prinsipper, kan du forbedre kommunikasjonen og styrke båndet til din firbente venn. Alt fra en logrende hale til måten hunden holder ørene på, kan avsløre verdifull informasjon om hvordan den har det.

Grunnleggende om hundens kommunikasjon

Hunder bruker hele kroppen for å kommunisere – kroppsholdning, ansiktsuttrykk, ører, hale og til og med lyder. De uttrykker et bredt spekter av følelser, som glede, frykt, dominans, underkastelse, nysgjerrighet og lekenhet. For å forstå hva hunden din prøver å si, er det viktig å se hele bildet. Ikke tolk enkeltsignaler isolert, men se på helheten av hundens kroppsspråk og situasjonen den befinner seg i, som nevnt i artikkelen om hundens språk.

Kroppsholdning og signaler

Hundens generelle kroppsholdning gir en god pekepinn på hvordan den har det. En avslappet hund har myke bevegelser, en lett senket hale og et avslappet ansikt. En hund som derimot er stresset, engstelig eller sint, vil ofte ha stramme muskler, et anspent ansikt og en stiv kroppsholdning, ifølge BRA! HUNDETRENING. En hund som kryper sammen, med halen mellom beina, signaliserer frykt. Bustreising (piloereksjon), altså at hårene på nakken og ryggen reiser seg, er et tegn på økt stress, men ikke nødvendigvis aggresjon. Det er en ufrivillig reaksjon, akkurat som når vi mennesker får gåsehud.

Ansiktet avslører mye

Ansiktet til hunden er utrolig uttrykksfullt. Se på øynene, munnen og ørene for å få verdifull informasjon. Et avslappet ansikt med myke øyne og lett åpen munn betyr som regel at hunden er rolig og tilfreds. Tilbaketrukne lepper, der tennene vises, kan være et tegn på frykt eller aggresjon. Store, vidåpne øyne kan indikere frykt, men i noen tilfeller også aggresjon. Hvis hunden derimot myser, kan det være et tegn på at den ikke føler seg helt bra.

Ørenes stilling

Ørene er som antenner – de fanger opp og signaliserer hundens følelser. Ører som ligger flatt bakover, kan indikere underkastelse eller frykt. Oppreiste ører viser oppmerksomhet, og hvis de er rettet fremover, kan det bety at hunden er spent og kanskje til og med aggressiv.

Hva med munnen?

En hund som er avslappet har ofte munnen litt åpen. Hvis hunden slikker seg mye rundt munnen, og det ikke er mat i nærheten, kan det være et tegn på stress eller ubehag. Det samme gjelder gjesping – det kan bety at hunden er stresset, engstelig eller bare forventningsfull, for eksempel før en tur eller når den venter på mat. Sammenbitte kjever og lukket munn indikerer nervøsitet, mens synlige tenner er en tydelig advarsel.

Halen forteller mer enn du tror

Halen er kanskje det mest kjente, men også det mest misforståtte, signalet hos hunder. Logring betyr ikke alltid glede. Det er viktig å se på hvordan hunden logrer. En logring som involverer hele bakparten, en såkalt «helikopterhale», er som regel et tegn på stor glede. En stiv, høy logring kan derimot indikere anspenthet eller opphisselse. En lav hale, kanskje til og med mellom beina, er et tydelig tegn på frykt eller usikkerhet.

Hvor er vekten?

Legg merke til hvor hunden plasserer kroppsvekten sin. En usikker hund vil ofte lene seg bakover, mens en selvsikker hund gjerne lener seg fremover. Små endringer i vektfordelingen kan også vise om hunden ønsker å trekke seg unna en situasjon.

Hunder i samspill med hverandre

Hunder bruker de samme signalene når de kommuniserer med hverandre. Når to hunder møtes, er det lurt å observere kroppsspråket nøye. En nøytral posisjon, med oppreist hale og ører, kan tyde på nysgjerrighet. Hvis hundene beveger seg sakte og forsiktig, prøver de sannsynligvis å lese hverandres intensjoner. Å gå i bue rundt hverandre er en høflig måte å nærme seg på, og gir hundene tid til å vurdere situasjonen. Aggressivt kroppsspråk er heldigvis lett å kjenne igjen: stiv kropp, oppreist hale, fokusert blikk og synlige tenner. Noen ganger kan hunder også ‘splitte opp’ ved å gå mellom to andre hunder for å forhindre en potensiell konflikt.

Hvordan vi kan kommunisere med hunden

Vi kan faktisk bruke hundens eget språk for å kommunisere bedre! Ved å unngå direkte øyekontakt, gå i en bue og vende siden til, signaliserer vi vennlighet og ro. Dette kan bidra til å skape trygghet, spesielt hos usikre hunder. Brukshunden understreker at hunder forstår oss bedre enn vi kanskje tror, og at det er viktig at vi også forstår dem. Hunder har en unik evne til å lese vårt kroppsspråk, så det er viktig å være bevisst på hva vi signaliserer. Et konkret eksempel er innkalling: I stedet for bare å rope, kan du bevege deg raskt bakover – dette vekker hundens interesse og gjør det mer sannsynlig at den kommer. Hvis den nøler, kan du ta noen raske skritt mot den, for så å vende og rose når den viser tegn til å følge etter.

Ordlaus kommunikasjon

Som etolog Anna-Maria Svedberg forklarer, er hundens kroppsspråk universelt. Ved å være bevisst på vårt eget kroppsspråk, kan vi forsterke kommunikasjonen med hunden. For eksempel kan “tyste promenader”, der man kun kommuniserer med kroppen, vise hvor lydhøre hunder faktisk er. Hunder er flinke til å assosiere visuelle signaler med ønsket atferd, så håndsignaler og kroppsbevegelser er effektive verktøy i treningen.

Når kroppsspråket endrer seg

Plutselige endringer i hundens kroppsspråk kan være et tegn på at noe er galt. Letargi (slapphet), lav hale, mindre interesse for lek og dårlig matlyst kan indikere sykdom eller smerte. Andre tegn kan være at en hund som vanligvis er sosial, plutselig trekker seg unna andre hunder. Stressignaler inkluderer pesing (selv om hunden ikke er varm eller har anstrengt seg), at den tar godbiter hardhendt, og store pupiller. Det er viktig å merke seg at hundens lyder, som nevnt av Hill’s Pet, også kan endre seg, f.eks ved gnying (kan indikere smerte, eller være et rop om oppmerksomhet), skälling (kan indikere alt fra advarsel til smerte) og yling (kan indikere at hunden f.eks er ensom). Kontakt veterinær hvis du er bekymret for hundens helse eller atferd.

Positivt kroppsspråk er like viktig

Det er like viktig å kjenne igjen tegn på glede og trivsel som tegn på stress og ubehag. Forskning ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), omtalt i denne artikkelen, viser at hundens positive kroppsspråk er like komplekst og nyansert som det negative. Å forstå dette kan hjelpe oss med å forbedre hundens livskvalitet. Eksempler på positivt kroppsspråk er den klassiske «lekebukken» (der hunden senker forbena og hever bakparten), «helikopterhale», avslappet ansikt og en logrende hale som involverer hele kroppen.

Misforståelser

Det er lett å misforstå hundens signaler. Som nevnt tidligere, betyr ikke logring alltid glede. En hund som nærmer seg en annen hund i full fart, er ikke nødvendigvis vennlig – den kan virke truende. Og morring under lek er ofte en måte å dempe intensiteten på, mens morring mot en person eller en annen hund kan være en advarsel om at hunden trenger mer rom.

En reise i forståelse

Å lære seg å tolke hundens kroppsspråk er en kontinuerlig prosess. Det krever tålmodighet, observasjon og en vilje til å lære. Husk at hver hund er unik, og har sin egen måte å kommunisere på. Ved å være oppmerksom på hundens signaler, kan du styrke båndet mellom dere, skape trygghet og legge grunnlaget for et harmonisk samliv. Begynn å observere hunden din i dag – du vil bli overrasket over hvor mye den faktisk forteller deg!