Hvit valp i gresset

Nå har altså noen amerikanske forskere kommet fram til at det er hundene som er de store klimasynderene. Dette er visstnok fordi hunder spiser store mengder kjøtt, og dette fører visst til et høyt utslipp av klimagasser. De har så regnet ut at en stor hund på størrelse med en golden retriever eller en schäfer har et klimaavtrykk på lik linje med to store SUVer. Det kan jo forsåvidt stemme, og alle levende vesener har jo et avtrykk på planeten, men må man virkelig ha dårlig samvittighet for å eie hund også nå da?

Det er jo utallige grunner til å ha hund, og det er ikke bare fordi det er koselig å ha en kompanjong man kan gå tur med. Mange bruker hunder til å arbeide, og for andre er hunden svært viktig for å holde seg i form og ha en god helse. Hvis du vil være trygg på helsa, kan du jo nå unngå feber med den nye KRY-appen, hvor du kan snakke med helsepersonell om alt mulig rart. Hunden kan jo dra med seg ting, men de blir stort sett syke på grunn av oss, og ikke omvendt.

Hund og jente på stranda

Det virker jo også litt rart at man skal regne på kjøttforbruket til en hund på samme måte som for mennesker. Hunder spiser jo i stor grad kjøtt som er rester av dyrene som slaktes, som i mange tilfeller ikke er så veldig salgbart som mat til mennesker. Mange mater jo også hunden med mye matrester som ellers ville blitt kastet.

I stedet for barn

Vi som eier hunder vet jo at de er barna våre, og det er mange som har hund i stedet for å få barn. I fjor kunne vi jo lese at det aller verste man kunne gjøre for klimaet var å få mange barn, så da er det kanskje ikke så dumt å ha en hund likevel. Om man likevel vil ha en mindre forurensende kompanjong kan man jo skaffe seg en rase som ikke er så veldig stor.

Mercedes på snølagt vei

De fant altså ut at en hund var som å ha to SUVer, men det var heller ikke så heldig å ha en katt, som altså forurenset like mye som en Volkswagen Golf. Selv en hamster forurenset visst like mye som en flatskjerm, men de oppga ingen størrelse.

Forskerne mener altså at klimabelastningen er enorm fordi vi velger å ha dyr, men det har da alltid vært dyr på planeten, forskjellen er jo at i dag eier vi dyrene og mater dem. Det er jo i utgangspunktet ingen forskjell på at en hund spiser kyr som har blitt slaktet, enn at en ulv spiser dyr den dreper selv. Begge deler er jo bare del av en stor syklus, mens en bil forbrenner fossilt brennstoff som kommer opp av jorda, og som har et mye større potensiale for å forstyrre balansen på kloden.