En hund.

Flyselskapet Norwigian nekter å fly hunder eller katter med flat nese. Årsaken er fordi disse dyra kan få pusteproblemer ombord på flyet, noe som fører til overoppheting og stress for dyret. Det har foreløpig ikke vært mange tilfeller men noen få hvor dyreraser med flat nese har fått pusteproblemer ved å fly, sier Astrid Mannion-Gibson. Det har vist seg ut i fra USAs statistikk at 122 av de hundene som døde under flytransporten fra 2005 til 2010 hadde kort snute. Blant dem var det 25 bulldogger og 11 mopser. Dette er egentlig et ganske lavt tall i og med at det er flere tusen dyr som transporteres med fly.

Himalayan katterase med flat nese.

Skal du dra på ferie med dine firbente, så ta turen innom shopello for alt du skulle trenge til reisen din. Her finner du ikke bare klær, men også noe for hjemmet som dine firbente kan kose seg med. Hunder med korte neser har den samme anatomiske strukturen som vanlige snuter, noe som fører til at alle nesens deler presses sammen på et lite område. Det er som å flytte ut fra en villa og til en mindre leilighet med alle møblene som fort blir trangt, i følge Veterinærforbundet. Skal du på en flyreise er det kanskje best å spare dyra med korte neser for en slik ubehagelig og stressende reise. Et tips er gjerne et hundekollektiv om sommeren.

Norwegian har blant annet ramset opp alle rasene som nektes flygning. For hunder så gjelder rasene: boxer, boston terrier, bulldogg, bull terrier, brussels griffon, english toy spaniel, japanesisk spaniel, chow chow, affepinscher, shar-pei, staffordshire terrier, shih tzu, mops, mastiff, pekingeser og pitbull. For katteraser så gjelder forbudet: burmeser, perser, exotic, britisk korthår, himalaya og scottish fold. Ut i fra denne listen kan du holde deg oppdatert for om rasen på dyret ditt tillates å fly med Norwegian. Ikke alle flyselskaper er like strenge på dette, men er en flott regel å følge om man er glad i sine firbente.

Påstigning til et fly.

En statistikk fra USA viser at hunderaser med korte neser får en langt mer traumatisk opplevelse ved å reise med fly da de får pusteproblemer og kan dø. Norwrgian har lagt inn et forbud mot forskjellige dyreraser med kort snute som ikke tillates å fly. Veterinærforbundet selv anbefaler at man ikke reiser med fly for de mest utsatte rasene, da dette fører til svært stressende situasjon og i verste fall død.