Politiet benytter seg mye av hund i sitt daglige arbeid, enten det er til å jakte på personer, på gjenstander eller på substanser, bedrive vakthold eller utføre en pågripelse. Da visse politioppdrag kan være av en tøffere art, kreves det mye av både hund og hundefører hva angår disiplin og konsentrasjon i jobben. Ofte er det mye som står på spill, og lite rom for å gjøre feil.

 

De to kanskje viktigste egenskapene til hunder i politisammenheng, er hurtigheten og sanseapparatet. For eksempel i forbindelse med pågripelser kan hundens hastighet være av uvurderlig hjelp og gjøre det lettere å utmanøvrere den som skal pågripes.

 

I forbindelse med oppsporing, for eksempel i søk etter savnede, eller i forbindelse med narkotikabruk, er det luktesansen til hunden politiet drar mest nytte av. Hunder har en utpreget luktesans, og kan lukte på lang avstand gjenstander og personer som vi mennesker ikke kan.

 

Nettopp på grunn av de mange bruksområdene for politihund, stilles det store krav til de som vil jobbe som hundeførere i politiet. I tillegg til å ha godt dyretekke, må man selv ha hund som er både mentalt og fysisk testet.