Når man endelig har tatt valget om å skaffe seg hund, er det fortsatt et veldig viktig spørsmål som gjenstår: Hvilken hund skal man velge? Ifølge Norsk Kennel Klub finnes det 339 ulike hunderaser, så det er med andre ord nok å velge i. Man har kanskje gjort seg opp en mening basert på hunder man har møtt eller sett, hunder av venner og bekjente, hunder man har vokst opp med, eller hunder man har sett på TV eller i designveska til en kjendis. Men valg av hund handler om så mye mer enn det. Hunden vil bli en helt sentral del av hverdagen, og man må regne med å ha den i mange år. Derfor er det viktig å velge en hunderase som passer til den livsstilen du selv har. Alternativet er at både hund og eier vil mistrives, og det vil gå utover forholdet du har til hunden din, og ikke minst, stemningen i hjemmet.

 

  • Aktivitetsnivå: Er du en person som liker å være svært aktiv, er det stort sett ikke noe problem – de fleste hunder liker – og trenger – å være i bevegelse. Er du derimot en person som vegrer deg mot å gå tur, bør du tenke deg om to ganger, og eventuelt finne en hunderase som krever litt mindre mosjon, eventuelt en rase som er mindre og kan aktiviseres i hjemmet. Eventuelt kan du vurdere en hundepasser, som går tur med hunden din på daglig basis. Det viktigste her er tross alt å være hundens aktivitetsbehov bevisst.
  • Plass: Har du liten plass, bør du ta hensyn til dette med tanke på hundens størrelse. Det er viktig for hunden å ha litt boltreplass. Hunden har fire bein den skal bevege, og er mer leken enn oss mennesker.
  • Allergier: Har noen i familien allergi? Da bør du kanskje vurdere en allergivennlig hund. Selv om man er allergisk, finnes det nemlig hunder som skaper mindre allergisk reaksjon enn andre.
  • Reising: Er du mye på farten? Om du reiser mye, og ønsker å ta hunden med deg, er størrelse igjen en faktor som bør tas i betraktning. Om du heller ønsker å benytte deg av kennel, bør du være bevisst på hundens evne til å tilpasse seg ulike miljøer, og å være fleksibel.
  • Tid og kostnad: Kjøper du en hund først og fremst for selskapet, eller for eksempel for jakt, eller er det mer en statushund eller utstillings-hund du er på jakt etter? Dersom sistnevnte er svaret, bør du vurdere kostnadene ved utgifter knyttet til frisering og pleie.