Mange hundeeiere har med et smil om munnen observert hundens utildekte entusiasme når de opplever snø. De hopper ivrig rundt i snøfonner dobbelt så høye som dem selv, biter etter snøkorn i lufta og løper etter snøballer. Men det er viktig å tenke på en enkelt sannhet om forskjellen på hund og menneske: hunder er ikke i stand til å se konsekvensene av verden rundt seg før den “biter dem i halen”. Med andre ord, de er lykkelig uvitende om at kulda kan ha like alvorlige konsekvenser for helsen deres som for vår. Det er lett å glemme når man ser hvor lykkelige de ser ut! Heldigvis er det ikke komplisert å ta høyde for. Tenk bare at det som ville vært ubehagelig for deg, er ubehagelig også for hunden din. Leke i ti minutter i snøen? Gøy! Stå fastlenket til et gjerde i en halvtime i minusgrader? Hutrende kaldt!

Mange tror pelsen er som en dunjakke

Det er selvfølgelig helt sant at pelsen gir noe isolasjon, og på den måten holder spesielt langhårede hunder seg lettere varme enn et nakent menneske ville gjort. Men tenk deg selv: selv med en tykk dunjakke blir du raskt kald når du står stille. Hunden har dessverre heller ikke forståelse for at snø og fukt kjøler den raskere ned, og kaster seg villig ut i en snøfonn selv om det gjør pelsen klissvåt. hunder fryser like mye som oss, ganske enkelt, men den sier ikke like tydelig ifra. Det er også andre ting du bør passe på om vinteren. Saltede veier kan være hard kost for hundelabber, og du bør kle dem i sko. Husk alltid å kle hunden med tydelige reflekser eller blinkende lys, ellers kan de være vanskelig å se i mørket, og med den ekstra bremselengden som trengs når det er glatt er det en farlig kombinasjon for din firbente venn. Til slutt, ikke la hunden oppholde seg for lenge i kulda uansett hvor godt kledd den er – tenk hvor kaldt det hadde blitt selv!

Følg opp med innekos!

Menneskers vaner og humør smitter lett over på hunden vår, og å kose seg innendørs om vinteren er intet unntak. Det er jo noe eget med å tenne i peisen, noen stearinlys, finne fram en god bok og kanskje koke seg en kopp kakao. Etter en frisk vintertur har også Fido godt av å skjemmes bort litt. Gjør et innkjøp av møbler som hundeseng, og legg den i behagelig avstand til peisen. Kanskje gi ham noe ekstra godt å tygge på etter vinterleken? Hunder er jo på mange måter som barn – det handler ikke bare om oppdragelse men om kvalitetstid og gode minner, og vi kan garantere at hunden setter akkurat like stor pris på dem som deg. Det er vanskelig å ikke smile over hvor fantastisk det er at det finnes et dyr som har utviklet seg tilsynelatende til én ting: å være menneskets beste venn. Og fortjener ikke din beste venn å skjemmes bort litt, så vet ikke jeg.