Tenker du på å skaffe deg hund, men er usikker på hvordan et nytt firbeint familiemedlem vil fungere sammen med små barn i huset? Da skal du vite at det er fullt mulig å kombinere barn og hund under samme tak, samtidig som du er nødt til å ha fokus på sikkerhet. Både for barnets og hundens del. Det er dessverre slik at det oftest er barn som blir bitt av hund, noe du selvfølgelig ikke ønsker deg.

Små barn er høylytte, vimsete, utforskende og kjenner ikke alltid grenser. De er fulle av glede og uforutsigbarhet, hvilket i noen tilfeller kan bli for mye for hunden – særlig dersom bikkja ikke kjenner barnet noe særlig. Derfor er det viktig å lære barnet hvordan det skal nærme seg hunder. Vis gutten eller jenta hvordan du klapper hunden forsiktig, og ikke lugger eller kniper den. Barn er gode imitatorer; de lærer fort!

Alltid vær på vakt

Et kjæledyr skal aldri føle seg presset eller tvunget til samspill med barn. Dette vil skremme dem bort. Hører du hunden knurre eller ser at den blir defensiv på noen annen måte, er dette et varseltegn. Den trenger mer rom. Hunder har en intimsone både voksne og barn er nødt til å respektere. Dette er kanskje den viktigste forutsetningen for at hunden skal kunne trives i huset.

Med små barn i hus er det viktig å være på vakt hele tiden. Det hender at barn blir bitt av hunden, mens vi voksne standhaftig hevder at vi bare så vekk et lite sekund. Ofte skal det nemlig ikke mer enn ett sekund til før det går galt. Med rett veiledning vil barn utvikle den rette empatien overfor hunder. La barnet legge ned mat til hunden og bli med på lufteturene, og la hunden bli vant til gutten eller jentas nærvær.